Kuriozitete

Zbulohet tubacioni 300-vjeçar në Korçë, dyshohet se i përket periudhës osmane

Disa gërmime inertesh kanë marrë në mënyrë rastësore një tubacion qindra vjeçar në fshatin Mborje të Korçës.

“Në gjuhën tonë do të thotë gjyngje sepse janë të lidhura me njëra tjetrën dhe nga aspekti arkeologjik ato datojnë në shekullin e 17, periudha mesjetare otomane. Kanë të përshtatshme për një ujësjellës sepse diku këtu afër, rreth 700 metra në largësi dhe kalaja e Mborjes. 1:40 e njëjta me këtë paraqitje paraqitet afër kalasë së Prizrenit në Kosovë. Prandaj ata që kjo kronologjikisht vjen nga periudha otomane”, thotë Lorenc Cenolli, arkeolog.

Zbulohet tubacioni 300-vjeçar në Korç dyshohet se në periudhën e periudhës osmane.
Zbulohet tubacioni 300-vjeçar në Korç dyshohet se në periudhën e periudhës osmane.

Ky zbulim është tejet i madh faktin se është i pari i llojit në juglindje.

“Është i pari i llojit në këtë zonë dhe rajonin e Korçës me inspektimet e mia. Patjetër që janë të rëndësishme sepse kur bëhet fjalë për arkeologji, nuk duhet të mendojmë si apendiks, nuk bëhet fjalë për Korçën por për kudo, çfarë do të bëhet fjalë që do të bëhet në botën kulturore”, shprehet arkeologu.

Gërmimet dhe kërkimet do të vijojnë nga instituti i arkeologjisë, të parë në qoftë se ka të tjera të tilla tubacioni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *