Lajme

Rusia planifikon të mobilizojë fëmijët ukrainas në territoret e okupuara

Dosjet e zbuluara të rekrutëve dhe regjistrimi treguan planin e Rusisë për të mobilizuar fëmijët ukrainas të lindur në vitin 2007 për pushtimin e saj, tha këshilltari i kryebashkiakut të Mariupolit.

Dokumentet nga Republika Popullore e vetëshpallur e Donetskut (DPR) – që supozohet se janë përfshirë në Rusi me dekret të Putinit – treguan planet e Kremlinit për të rekrutuar fëmijët e lindur në 2007 për mobilizimin e tij të ardhshëm , raportoi Petro Andryushchenko, këshilltar i kryetarit të bashkisë së Mariupolit .

Rekrutimi i fëmijëve për të luftuar kundër shtetit të tyre do të përbënte një krim lufte.

Andryushchenko ndau dokumentet në një përditësim të Telegramit dhe tha se krijimi i dosjeve të rekrutimit dhe regjistrimi i fëmijëve të lindur në 2007 për regjistrim ushtarak tashmë ka filluar.

Foto ilustruese
Foto ilustruese

“Për regjistrimin e mëtejshëm ushtarak të studentëve të lindur në vitin 2007, sipas listave që keni dorëzuar më herët, është e nevojshme krijimi i një dosjeje personale në bazë të listave bashkëngjitur deri më 29 dhjetor 2023”, thuhet në dokument.

Andryushchenko tha se mobilizimi ka të ngjarë të ndodhë pas zgjedhjeve presidenciale ruse në pranverë dhe të plotësojë “batalionet e mishit të sulmit” të Rusisë.

Nëse mobilizimi bëhet në vitin 2024, kjo do t’i vendosë fëmijët e lindur në 2007 në 17 vjeç, i cili ligjërisht është përcaktuar si fëmijë sipas Konventës së Gjenevës.

Neni 50 i Konventës së Gjenevës specifikonte se pushteti pushtues nuk mund të angazhojë fëmijët “në formacione ose organizata në varësi të tij”.

Ndërkohë, neni 51 i konventës ndalon rekrutimin e personave të mbrojtur: “Fuqia pushtuese nuk mund të detyrojë personat e mbrojtur të shërbejnë në forcat e saj të armatosura ose ndihmëse. Nuk lejohet asnjë presion apo propagandë që synon të sigurojë regjistrimin vullnetar.”

Ky nuk është raporti i parë i fëmijëve ukrainas që dërgohen në ushtrinë ruse.

Bohdan Yermokhin, një jetim ukrainas nga Mariupoli i dërguar në Rusi, mori një ftesë për në ushtrinë ruse përpara ditëlindjes së tij të 18-të. Ai u kthye më pas në Ukrainë .

Në mars të vitit 2023, Gjykata Penale Ndërkombëtare lëshoi ​​urdhra arresti për presidentin rus Vladimir Putin dhe komisioneren ruse për të drejtat e fëmijëve Maria Lvova-Belova për rrëmbimin e fëmijëve ukrainas në Rusi.

Lvova-Belova tha se më shumë se 700,000 fëmijë u dërguan në Rusi dhe një hetim i AP News zbuloi se “zyrtarët kanë deportuar fëmijët ukrainas në Rusi ose territoret e kontrolluara nga Rusia pa pëlqim, i kanë gënjyer ata se nuk ishin të kërkuar nga prindërit e tyre, duke përdorur ata për propagandë dhe u dhanë familje dhe shtetësi ruse”.

Rusia planifikon të mobilizojë fëmijët ukrainas në territoret e okupuara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *