Shkencë

Një hap më pranë të jetuarit në Mars: IA-ja zbulon sekretet e prodhimit të oksigjenit në planetin e kuq

Studiuesit nga Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë së Kinës (USTC) kanë zhvilluar një kimist IA, i aftë për të sintetizuar dhe optimizuar katalizatorët e reagimit të evolucionit të oksigjenit (OER) nga meteoritët marsianë.

Kimisti IA përdor spektroskopinë e zbërthimit të induktuar me lazer (LIBS) për të analizuar përbërjen elementare të xeherorëve marsiane dhe kryen para-trajtime të ndryshme mbi xeherorët.

“Truri” i makinës përdor kiminë kuantike, simulimet e dinamikës molekulare, teorinë funksionale të densitetit dhe përpunimin e të mësuarit të makinës (ML) për të dhëna në kohë reale nga testimi i OER.

Kimisti IA ka krijuar me sukses një katalizator OER duke përdorur pesë lloje meteorësh marsianë, një proces që do të kërkonte 2000 vjet për një kimist njerëzor.

Kapacitetet e kimistit IA hapin mundësi për prodhimin e oksigjenit në Mars përmes oksidimit elektrokimik të ujit të drejtuar nga energjia diellore.

Duke përdorur mineralet marsiane të disponueshme, kimisti IA parashikon kombinimin optimal për sintetizimin e katalizatorit OER.

Teknologjia e përparuar jo vetëm që thjeshton procesin e zhvillimit të katalizatorit, por gjithashtu përfaqëson një përparim të rëndësishëm në udhëtimin drejt krijimit të një fabrike oksigjeni në Mars.

Me ndihmën e IA-së, studiuesit parashikojnë një të ardhme ku njerëzit mund të jetojnë në Mars, duke prodhuar oksigjen në mënyrë efikase me rrezatim minimal diellor.

Ky hulumtim tregon potencialin e IA-së në sintezat komplekse kimike dhe aplikimin e tij në eksplorimin e hapësirës. Aftësia e kimistit IA për të optimizuar me shpejtësi katalizatorët, duke reduktuar kohën nga muaj në orë, shënon një arritje të rëndësishme në automatizimin dhe përshpejtimin e eksperimenteve.

Ekipi i USTC-së po punon për të transformuar kimistin IA në një platformë të përgjithshme eksperimenti për sinteza të ndryshme kimike, duke hapur rrugën për përparime në shkencën e materialeve dhe duke mbështetur misionet e ardhshme në Mars./scitechdaily.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *